Принцип Парето у інформаційній безпеці

Автор(и)

  • Ю.О. Мазур Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • П. К. Ніколюк Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Згідно закону України про основні засади забезпечення кібербезпеки України, кібербезпека – це захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства та держави під час використання кіберпростору, за якої забезпечуються сталий розвиток інформаційного суспільства та цифрового комунікативного середовища, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних і потенційних загроз національній безпеці України у кіберпросторі [1]. Одним з визначень поняття теорії ігор – є теорія математичних моделей для прийняття оптимальних рішень в умовах конфлікту [2]. Аби знайти взаємозв’язок між цими двома поняттями пропонуємо розглянути один із розділі теорії ігор, який називається принцип Парето. Основна ідея принципу Парето, представленого на рисунку 1, розглядається як один з принципів оптимізації, відповідно до якого «20 % зусиль надають можливість отримання 80 % результату, а решта – 80 % зусиль – лише 20 % результату » [3].

Біографії авторів

Ю.О. Мазур , Донецький національний університет імені Василя Стуса

студентка 4 курсу спеціальності 125 «Кібербезпека»

П. К. Ніколюк , Донецький національний університет імені Василя Стуса

д.т.н., професор, професор кафедри інформаційних технологій

Посилання

Про основні засади забезпечення кібербезпеки України : Закон України від 05.10.2017 р. № 2163-VIII : станом на 17 серп. 2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2163- 19#Text (дата звернення: 27.11.2022).

Теорія ігор: основи та застосування. 2010. 161 с.

Макарова В. В. Принцип Парето в контексті організації сталого аграрного землекористування. Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища. 2020. 220–224 с.

Як захистити бізнес у цифровому світі? URL: https://octavacapital.ua/yak-zahistitibiznes-u-tsifrovomu-sviti/ (дата звернення: 27.11.2022)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-12

Номер

Розділ

СЕКЦІЯ 1 МЕТОДИ ОБРОБКИ І АНАЛІЗУ ДАНИХ