Історія розвитку методів обчислень

Автор(и)

  • В.І. Оліх Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Н.А. Потапова Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Одним із способів розв'язання практичної задачі є експеримент. Наприклад, будують ракету, запускають і перевіряють характеристики, які цікавлять. Якщо вони не задовольняють, то будують нову ракету і т. д. Зрозуміло, що потрібний результат (при необмежених ресурсах) буде, врешті-решт, досягнутий, проте занадто дорогою ціною. Інший спосіб – побудова математичної (комп'ютерної) моделі об'єкта або явища, що вивчається, і проведення всіх розрахунків на комп'ютері, що і являться використанням чисельних методів. Для фізичних процесів математична модель зазвичай записується у вигляді набору рівнянь, в які як коефіцієнти входять характеристики тіл або речовин, що беруть участь у процесі.

Біографії авторів

В.І. Оліх , Донецький національний університет імені Василя Стуса

студентка 2 курсу спеціальності 113 «Прикладна математика»

Н.А. Потапова , Донецький національний університет імені Василя Стуса

к.е.н., доцент, доцент кафедри інформаційних технологій

Посилання

Задачин В. М., Конюшенко І. Г. «Чисельні методи». с. 8.

Семеріков С.О. Еволюція та сучасний стан курсу чисельних методів у вищій школі // Збірник наукових праць Кам’янець - Подільського державного педагогічного університету: Серія педагогічна. – Випуск 8: Дидактики дисциплін фізико-математичної та технологічної освітніх галузей. Кам’янець-Подільський державний педагогічний університет. Інформаційно-видавничий відділ. 2002. с. 189–190

Волонтир Л.О., Зелінська О.В., Потапова Н.А., Чіков І.А. Чисельні методи. Навчальний посібник. Вінниця: ВНАУ, 2020. 322 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-11

Номер

Розділ

СЕКЦІЯ 1 МЕТОДИ ОБРОБКИ І АНАЛІЗУ ДАНИХ